Kaliumpermanganat 3% kan købes på apoteket og kan bruges til at farve de hvide partier på en opsats.
Pas, på, det er ætsende og den pensel man bruger bliver en engangspensel.
Mon ikke Mcc, AB eller CP kan fortælle mig hvilken fareklasse, transportklasse og embalageklasse vi arbejder med her ??? [
]
Sakset fra
http://www.raavildt.dk :
Hos materialisten kan man købe en 100 ml kaliumpermanganat i 3 %opløsning, hvilket er, hvad man skal bruge til farvning af opsatsen. Man skal også bruge en lille skål samt to-tre forskellige størrelser bløde pensler. Plastposer, som kan dække/beskytte dyrets kranie under farvningen af opsatsen, er en god ide. Jeg vil anbefale, at man har plasthandsker på, når man arbejder med kaliumpermanganat, ligesom køkkenrulle og rent vand i nærheden er at foretrække, hvis der skulle ske uheld. Opsatsen lægges i vand en-to dage, hvorefter basten er let at fjerne (evt. ved hjælp af en lille kniv). Hele kraniet samt opsats afkoges og opsatsen vil herefter fremstå som hvid. Efter afkogningen skal opsatsen kun tørre lidt, hvorefter den kemiske proces kan begynde.
Selve farvningen af opsatsen tager ikke lang tid, men man skal passe på ikke at dryppe kaliumpermanganat på dyrets kranie, da det ikke er til at fjerne bagefter. Ligesom det færdige resultat bliver det bedste, hvis man tager sig tid til farvningen af opsatsen. Kaliumpermanganat smøres på opsatsen, som hurtigt og let suger farven til sig. Den rød-violette farve ændres efter lidt tid til en smuk brun farve. Farvningen foretages over flere gange, og for hver gang, man påfører et nyt lag oven på et andet lag, bliver farven mere brun. Tag evt. et andet trofæ og se, hvor den lysebrune og mørkebrune farve er på en almindelig opsats, og forsøg så at ramme farverne, så de bliver så naturtro som muligt. Lad flere gange opsatsen ”tørre” et par minutter, før du påfører et nyt farvelag.
Hvis man vil have, at opsatsen skal have hvide sprosser, skal man selvfølgelig ikke påføre noget kaliumpermanganat på sprosseenderne. De steder, hvor man vil have en lysebrun farve på opsatsen, smøres kun ét, måske to lag kaliumpermanganat på. Der skal påføres flere lag kaliunpermanganat, jo mørkere man vil have opsatsen.
Hvis man evt. har en spidsbuk i bast, som også skal farves, vil jeg stærkt anbefale, at man først øver sig på denne, før man kaster sig over farvningen af et guldmedaljetrofæ fra Sydengland.
Hvis man bliver bidt af denne ”farvning af trofæer” og man evt. skyder mange bastbukke i løbet af året, kan man eksperimentere og lave forskellige farvevarianter ved at tilsætte farvestoffer i kaliumpermanganatet.
--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!
No true craftsman ever listened!