Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vildsvinebestanden i Sverige
#1
Jeg har i et stykke tid ikke kunnet få min oplevelse af udviklingen i bestanden af vildsvin i Sverige til at stemme med det jeg læser og hører om bestanden. Senest har jeg spurgt forskellige jægere jeg kender om deres oplevelse, og de fleste har haft samme oplevelse som jeg - der skydes færre vildsvin. Men hvorfor problematiseres eksplosionen af vildsvin så? Kan det være fordi nogle helst ser vildsvinene helt udryddet og derfor bevidst eller ubevidst overdriver når den taler om vildsvinebestanden?

Læs fx denne publikation. Først beskrives vildsvinene, så vises grafer der viser at jagtudbyttet falder og endeligt laves en eksplosions fremskrivningen... Hvordan hænger det sammen... de steder jeg går på jagt er vi ikke holdt op med at skyde vildsvin, hvis vi ser dem. Men der er blot ikke så mange vildsvin, og derfor skyder vi ikke så mange som før.

http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/Si...ltning.pdf

Jeg har omkring 60.000 billeder der er taget på den samme foderplads i løbet af de seneste 4 år. Her er det tydeligt at der er færre vildsvin nu. Særligt de seneste 1,5 år er tilbagegangen tydelig.

Mine tanker omkring bestanden startede med en artikel i det svenske jagtblad, hvor der var en der forventede et kollaps i vildsvinebestanden. Jeg håber ikke at han får ret for jeg holder af vildsvinejagten.

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#2
@yeti

Siden vi skød det første vildsvin 2008, toppede vi afskydningen slut 2010, i januar 2011 fik vi en helvedes vinter og igen i slutningen 2011 fik vi en hård vinter igen, bestandene rundt om i Kronoberg, blev næsten reduceret med 50 % nogle steder op til 75 %
Tror ikke vi har hentet det tabte tilbage, der er ikke vist mådehold, i det omfang man kunne ønske, for at få en bæredygtig bestand.
Desværre er der blevet en trend, at øge afskydningen af hundyr, dette er den mest ødelæggende praksis for vores vildsvin.
LRF gør alt for at udrydde vildsvinene, de "LRF" tænker ikke på den industri, der er blevet som følge af jagten, det er ikke småpenge der er i spil, når vi skal have alle de dimser, man nu engang skal bruge, for at skyde vildsvin.

Mht. markskader kan jeg for personlig del bare sige, at bønderne hvor jeg har mine åtler, under ingen omstændigheder, vil at jeg holder op med mine åtler.

Jeg ligger under for et voldsomt pres, fra LRF, diverse skovejere, der selv går på jagt, men ikke selv gider vildsvinejagten, det er nu kommet så langt, at jeg står til at blive smidt ud at älgjaktlaget, fordi jeg har succes med at holde vildsvinene fra markerne, der er nogle der tror jeg spinder guld, på at i fra VTF kommer herop på jagt, men dem af jer der selv har åtler, ved hvor meget arbejde "tid og penge" der er med at drive åtler.

Som svar til dig yeti, ja der er mindre med vildsvin nu, i forhold til 2010.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"But the bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding go out to meet it."
Acts 10:13, "Rise, Peter; kill, and eat".

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.



Svar
#3
Citat:quote:

Originally posted by rolin

@yeti

der er nogle der tror jeg spinder guld, på at i fra VTF kommer herop på jagt, men dem af jer der selv har åtler, ved hvor meget arbejde "tid og penge" der er med at drive åtler.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"But the bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding go out to meet it."



Nemlig [^]

*** Jepsen :-) ***
[Image: ajbutton.gif] [Image: 529171_3631301428797_1517866452_n.jpg]
***  Jepsen :-) ***
 
Svar
#4
Rolin.
Se det fra den lyse side... Du kan kun blive smidt ud af älgjaktlaget een gang, men blive inviteret på elgjagt mange gange andre steder...

[Image: skelet025.gif]

Wildcatters does have more fun...

Dr. Strangelove


Wildcatters does have more fun...

Dr. Strangelove
Svar
#5
Samme oplevelse her på vores revir er bestanden reduceret med ca 75-80%.
Og det er bare på et år, det skal så siges der var betydelige markskader før.
Der blev skudt mange svin i området sidste år, og de var trængt af den hårde vinter.
Så må vi se hvor længe bestanden er om at komme på fode igen . Men mon ikke et par milde vintre vil hjælpe på bestanden.
Måske vildsvin ikke kommer så langt omkring som jeg troede, men i virkeligheden holder sig til et begrænset område.
Svar
#6
Et par år uden afskydning, men med rigelig fodring skulle kunne løse problemet ;-)

Hilsen Kenneth

-------------------------------------------
The only difference between tattooed people and non-tattooed people is that tattooed people don't give a shit that you don't have tattoos.
-----------------------------------------------------------
Jeg vil bekæmpe din mening, men dø for din ret til at have den
Svar
#7
Jeg tror det er umuligt at udrydde vildsvin i Sverige. Og jeg tror også, at de hårde vintre vi havde betyder langt mere for populationen end den enkelte gris der skydes på åtel en gang imellem, den gør hverken fra eller til for bestanden.

Men når man ser på især sydsverige fra luften, så er det en smuk smuk mosaik af skovområder der giver skjul, flettet sammen med dyrkede marker der giver føde. Jeg tror ikke man kunne skabe et mere ideelt landskab for vildsvin hvis man prøvede.

Her i Danmark ser det lidt anderledes ud. Der er mindre skov, og der er meget mere fremkommeligt for mennesker i både skovene og på de store monokulturmarker, så her tror jeg desværre stadig det vil være muligt at udrydde den spæde bestand af vildsvin hvis der bliver gjort et helhjertet forsøg.

Så mit bud er, at både frygten for bestandskollaps og bestandseksplosion i Sverige nok er overdrevet. Men bestandsændringer vil altid forekomme, det er ude af vore hænder. En af de ting jeg bemærkede ved det speciale om danske vildsvin der blev afsluttet af Astrid Moltke for nylig var, at svinene vandrer mindre rundt end jeg havde troet. De der forlader familiegruppen går ikke ret langt væk for at etablere en ny gruppe selv. Derfor er bestanden længe om at brede sig, men måske også længere om at komme på fode igen efter en periode med tilbagegang, end man går rundt og tror. Så med lidt tålmodighed, tror jeg vi får flere svin i Sverige igen. I mellemtiden tror jeg også, at vi roligt kan nappe nogle stykker på åtel. Som sagt er det mit indtryk, at vi ikke kan påvirke bestanden på den måde, så der er ingen grund til at stoppe med det.

M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).

Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
[Image: ajbutton.gif]
Hilsen Lasse

... Buy the best and cry once.
Svar
#8
Ja det argument hører man ofte, men er det ikke som fiskerne der aldrig kunne fiske havet tomt, eller vandreduerne og bissonerne som fandtes i uendelige flokke. Vi skal som jægere i hvertfald være opmærksomme at bestandsforvaltningen af vildsvin alene er op til os. Det er efter min vurdering helt utænkeligt at de fredes i en periode uanset hvor hårdt de måtte få det bestandsmæssigt.

Jeg håber dog at vi snart ser dem i større tal. Faktisk skete der det natten imellem søndag og mandag at en elg slog foderautomaten af tønden i min skov så alt majsen løb ud - siden har der været flere grise forbi... Så helt vær er de bestemt ikke endnu.

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#9
Hmprf. Det kan man da kalde for tøndeslagning. Smile
Svar
#10
Ja lidt ærgerligt at jeg ikke kan få licens på den bandit, som jeg så tilgengæld fodre med roer for tiden. Faktisk er den nærmest flyttet ind...

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#11
Citat:quote:

Originally posted by yeti

Ja lidt ærgerligt at jeg ikke kan få licens på den bandit, som jeg så tilgengæld fodre med roer for tiden. Faktisk er den nærmest flyttet ind...

Mvh.

Yeti


Må man godt fodre vildtet i nogen særlig udstrækning i Sverige. Jeg har set lidt artikler, hvor man fremdrager skræmmeeksempler med læs af roer.
Har jeg set en begrænsning i forbindelse med åtel på 1½kg om dagen???

Hvis en lyddæmper er en våbendel, så må en gummistøvle være en legmesdel
Svar
#12
Som loven er nu må man godt udfordre vildtet, men ikke med oparbejdet produkter, så som brød, kager, slik osv, osv.

Der er ingen regler/lov om mængden, men en tommelfinger regel siger, at der max. må fodres med den mængde foder der bliver ædt på 1 døgn.

Samtidig er tommelfinger reglen max 5 åtler pr. 1000 Ha. og ingen nærmere end 500 meter fra større befærdet vej, igen ingen lov på dette område ENDNU.

LRF, arbejder intensivt på at forbyde AL udfordring av ALT vildt, med mindre det er absolut nødvendigt, så som under strenge vintre.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"But the bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding go out to meet it."
Acts 10:13, "Rise, Peter; kill, and eat".

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.



Svar
#13
Det sker jo når man ikke kan begænse sig. Åtel jagt er spændende men skal selvfølgelig ikke misbruges. Udfodring af hjortearter hører ingen steder hjemme. Men moderat fodring kan fint bruges til at hjælpe vildtet gennem vinteren og spare lidt på skov og mark. Den industri der ligger i jagt kommer desværre ikke skovejer eller jordejer til gode og derfor se de gerne skrappere afskydning af både elg og gris. Men samfundsøkonomisk så vil det nok være en fordel at se tingene i større perspektiv.
Svar
#14
Med jagtretten opdelt i mindre stykker er åteljakt langt den mest effektive måde at skide vildsvin. Skovejeren skyder sig selv i foden big time hvis de får dette forbudt. Drevjagt på svin er langt fra så effektivt.

Jeg er nervøs for at vi ender ud i det vi også ser i Danmark. En hovedreglen om jagt forbudt men med en undtagelse som åbner for præcis det samme blot som regulering. Det er tåbeligt fordi det betyder oceaner af burokrati som ingen værdi har. En effektiv måde at spilde samfundets midler er hvad det er...

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#15
Mon ikke man skal slå koldt vand i blodet. Vildsvin er jo en relativ ny art, som man har relativ begrænset erfaring med i Sverige. Man har oplevet en art i massiv fremgang, og så oplever man nogle vejrmæssige forhold som giver en tilbagegang.

Jeg tror vi vil se, at vildsvinene er relativt følsomme overfor snerige vintre, men vildsvin er jo en art der har en stor reproduktionsevne. Så de vil have mulighed for at komme hurtigt tilbage.

Det er samtidig en art, der er relativt svær at jage. Man kan naturligvis reducere bestanden i et område med højtjagttryk, men at udrydde vildsvin i Sverige ved jagttryk ser jeg som umuligt.

Det område hvor jeg kommer i Kronoberg, så vi de første spor af vildsvin i 2011, men ikke nogen større tilvækst. Under elgjagten 2012 så vi mange og skaderne i haver og på græsmarker var nu tydelige. I løbet af 2012-2013 begyndte enkelte af etablere Åtler (inkl. undertegende). Og der er drives nu lidt jagt på dem (vores elglag er 1600 HA og vi er reelt 2-4 stk. hvor én er meget aktiv som driver vildsvinejagt). Det er forsøgt med trykjagt sammen med nabo elglaget, med meget magert resultat...

Der er kun begrænset med landbrug i området og den udprægede holdning blandt skovejerne, som jeg går på elgjagt med, er at de er irriterende, men derfra til at de bruger nætterne på at jage dem er der langt. Har de fået en enkelt i fryseren, så prioriteres nattesøvnen højere.
Når jeg ser på hvad de gør i skoven, så betragter jeg dem nærmest som et positivt bidrag....

Vi skal vende os til en ny art, hvor vi vil opleve større udsving fra år til år i forhold til hvad vi kender fra, råvildt, hjorte og elg...

/Jørgen
Svar
#16
Vildsvin er da tidligere blevet udryddet i Sverige - med spyd, lanser og bue/pil så umuligt er det vist ikke.

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#17
Nu er det jo svært at vide hvad bestanden var på det tidspunkt. Hvad var de snemæssige forhold?

Udbyttet af elg faldt fra starten af 80'erne (175.000) til midten af 90'erne (94.000) det har jo ikke ført til udryddelse. Vi vil se større variationer fra år til år på vildsvin. Når der bliver færre, så bliver de sværer at jage og hovedparten af jægerne vil holde lidt igen. Jægerne har jo ingen intersse i at udrydde dem idag...

Vi har en los som tolder lidt hårdt på råvildtbestanden i vores område, det betyder jo at vi holder lidt igen på råvildtet. Vi behøver ikke flere regler for at gøre det.

Som du selv skriver så vil et forbud mod udfodring "åtler" jo nærmest umiligggøre vildsvinejagt....

Mvh.

Jørgen
Svar
#18
Husk på at elg jagten er licensjagt, så det er blandt andet derfor den ikke er udryddet.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"But the bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding go out to meet it."
Acts 10:13, "Rise, Peter; kill, and eat".

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.



Svar
#19
LRF ønsker en halvering af elgbestanden og ser gerne vildsvin om ikke helt så nærmest udryddet. De driver hårdt på i debatten og overdriver efter min opfattelse både antallet af vildsvin og de skader de forårsager på grantræerne. (Elgene laver ret store skader).

Oven i LRF så er jægere begyndt at anmelde hinanden for indfodring af vildt - måske fordi der ikke er så mange grise som man tror - hvilket er en endnu større trussel for Åtel mulighederne. Der var en jæger der fik dagbøder pga. en Åtel uanset at det var ubestridt at han ikke havde skudt mere end hvad hans område kunne bære. Det faktum at sporaktiviten var større end hvad den burde være var bevis nok for indfodring.

Mvh.

Yeti
Mvh.

Yeti
Svar
#20
Om 2-3 år kan vi se hvem der gætter rigtigt......

Interessant at LRF er så aggresive overfor vildsvin og samtidig bekæmper Åteljagt. Det virker da til at de ikke rigtig har forstået at hvis man skal drive nogenlunde effektiv vildsvinejagt i Sverige, så kræver det åteljagt.... Den smule majs jeg bruger på min åtel holder da ikke nogen bestand i live, den gør bare at jeg får dem til at komme nogenlunde konstant, så det er umagen værd at drive jagt på dem.

Jeg har en enkelt gang været inviteret på drivjagt af en skovforening, som hed Sydved (som jeg husker det). Her fik jeg en plads ved en bunke gulerødder (en vognfuld). Der kom kun en elgko og spiste. Det var ren udfodring...

@rolin jeg er helt med på at elgjagt er licensreguleret og her oplever jeg kampen mellem jægere og skovbrugere om hvad den rette afskydning skal være. Det er ret tydeligt at skovbrugerne gerne ser bestanden reduceret. Jeg har ikke oplevet at skovbrugerne har samme tilgang til vildsvinen. Her er det mere landbruget som er aktive, og som ønsker vildsvine bestanden reduceret. Hvis skovbrugerne ikke vil gå ativt imod vildsvinene, så er der immervæk ret store arealer i Sverige, hvor vildsvinene vil opleve et rimeligt jagttryk..

Mvh.

Jørgen
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 3 gæst(er)