Svar: 3.769
Tråde: 0
Tilmeldt: Sep 2005
Respekt:
13
Efter at have genladt til jagtbrug i mange år og opnået acceptabel præcision, uden dog at gøre det væsentligt bedre end det jeg kunne have opnået med købeammunition, har jeg fået lyst til at tage genladningsdelen af skydningen et skridt videre.
Jeg vil i første omgang koncentrere mig om kaliber 6,5X55 til banebrug på lang afstand, og vil gerne have lidt input fra de af Jer der har gode erfaringer med at lave præcise ladninger til den.
Jeg har altid købt Norma skytteforeningsammunition, så jeg har rigeligt med éngangsafskudte Norma hylstre fra min egen riffel. (Jeg opsamler aldrig andres hylstre på skydebanen).
Hvilken krudt og kuglekombination bruger I ? Er der en Norma-krudt der er bedst her?
Hylstrene bliver selvfølgelig trimmet til korrekt længde. Derudover har jeg købt en Neck turner, og vil afprøve den grundigt. Jeg bruger almindelige standard dies nu, men overvejer at gå over til en bushing type neck sizer og skippe ball ekspanderen, men skal det være Forster, Redding, RCBS eller noget fjerde? Skal jeg bruge en neck ekspander die før neck turning? Hvilken præcisions seater die skal jeg vælge, og hvorfor ?
Jeg har vænnet mig til at handle hos HG firearms og Guns & Powder, så hvis det I foreslår står på hylden hos én af de to krabater ville det bare være ekstra fint.
Udover disse detaljer, vil jeg gerne høre noget overordnet om, hvad det kan betale sig at bruge tid på, og hvad ikke. Med andre ord: hvor er der noget at hente ? Kan det f.eks betale sig at sortere hylstre efter vægt? Skal jeg kunne kontrollere "bullet run out" ? altså om projektilet sidder lige i hylstret ? Andre ting ?
M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
Hilsen Lasse
... Buy the best and cry once.
Svar: 1.146
Tråde: 0
Tilmeldt: Jul 2007
Respekt:
1
Hej Lasse!
Jeg har kun ladet til jagtbrug, men har dog fundet en overordentlig præcis kombination i Hornadys 140gr SP ladet med 44-45gr N160. COL er blot sat til krymperillen. Samme data ved jeg er brugt med Hornadys 140gr HPBT med meget fin præcision (skytten sætter begrænsningen)
Jeg bruger Norma hylstre og CCI250 hætter.
Riflen er en Tikka T3
J.
Svar: 3.107
Tråde: 0
Tilmeldt: Oct 2004
Respekt:
4
Emnet er ret godt beskrevet i ladeboken.
Mit råd er at trykke hylstrene så lidt som muligt, langsomt krudt giver bedst fyldning, og så en god kugle.
Så opbygger du ladningerne med krudtet, med kuglen sat næsten til bommene.
(Hvis de kan være i magasinet.)
Med 6,5træls har man ofte fundet gode ladninger inden man har prøvet ret meget[ ]
K&B Claxel [ ]
Beware of a man with customised rifles ...
K&B Claxel
Svar: 520
Tråde: 0
Tilmeldt: Aug 2011
Respekt:
0
Hvorfor er du bøjet helt bagover mht neckturning?
Optimalt skal hylsterhalsen ikke være mere end ca.5-7 hundrededele mm mindre end throaten i riflen og det med en kugle i.
En hund du derimod skal være efter er runout altså hvor skævt kuglen sidder i hylstret.
Her er et indlæg der indeholder meget god info mht optimale lade "ritualer" (selvom manden skyder med støbte kugler).
http://castboolits.gunloads.com/showthre...-6-5-Swede
En meget interessant ting er at han sizer 30-06 hylstre ned til 6,5x55 for at få mere gods i halsen og drejer dem ned så de passer præcis til riflen.
Svar: 824
Tråde: 0
Tilmeldt: May 2006
Respekt:
1
Hej Lasse,
Glaeder mig til at hoere hvad du finder ud med dine undersoegelser og tests. Jeg "efterligner" NORMA Diamond Line (samme COL m.v.) med mine hjemmeladninger. Bruger NORMA 1214 krudt. Koeber det jeg maa have hver gang og test lader til samme hastighed (850 m/s. Eneste "forbedring" I forhold til dine er, at jeg burger et RCBS competition die set. Det skulle have lidt finere tolerance samt styret foedning af projektilet (med en boesning) naar det saettes I. Plejer at saette 10 skud inden for en 2-krone. Om det er godt nok til LR skydning skal jeg ikke kunne sige, men det raekker til de afstande jeg skyder paa til traening og konkurence (normalt ikke laengere end +/- 550m).
Hjemmeladeren
Det er en sej død at blive trådt ihjel af gæs
Hjemmeladeren
Det er en sej død at blive trådt ihjel af gæs
Svar: 2.256
Tråde: 1
Tilmeldt: Mar 2006
Respekt:
13
Hvilke dies burger du I øjeblikket ? Det kan gøre en væsentlig forskel.
Jeg burger Redding Type S Bushing full length dies, og en Wilson Chamber Type Bullet Seater med en micrometer skrue for nøjagtig seating.
H
Hogmeister
Svar: 310
Tråde: 0
Tilmeldt: Oct 2010
Respekt:
0
Ang. hvad der kan betale sig at ofre tid på, så har jeg lavet et forsøg med og sortere afskudte Normahylstre efter vægt og rumfang og derfra udvalgt 20 næsten ens. Det hjalp på en ellers ret præcis ladning i min 30.06. Jeg skød 11 skud der var tilovers efter indskydning og de rørte alle hinanden på 50m. på bane.
Kuglen var 110 gr. barnes ttsx, som jeg også har let ved at få præcis i flere andre vægtklasser, så længe man sætter den 1,3 fra riffelgangen virker det rigtig godt.
Ang. krudt, har jeg bedst erfaringer med krudt der når så rigeligt at forbrænde inden projektilet forlader mundingen.
Her var det Vv. n-135.
Jeg bruger iøvrigt lee-udstyr og er rigtig godt tilfreds med det.
Svar: 3.769
Tråde: 0
Tilmeldt: Sep 2005
Respekt:
13
Det er almindelige standard FL sizerdie og seater fra Lee jeg har brugt. Men som sagt kun til at lave jagtammunition med, for Norma Golden Target patroner fra Skyttebutikken skyder temmelig godt i min riffel lige ud af boxen.
Nu er der bare sket det, at dyngerne af fint skinnende messinghylstre hober sig op, og noget skal de jo bruges til. Der er ikke meget sjov ved bare at trække i håndtaget for at producere standardpatroner til forbrug, så jeg vil prøve om jeg kan lave en patron der går endnu bedre end Golden Target.
Det er ikke fordi jeg er bagovebøjet over neck turning. Jeg har bare den opfattelse, at det er nødvendigt for at kunne undvære ekspander ball´en, som af mange siges at være årsagen til dårlig bullet run out. Ved at bruge en sizerdie med bushing burde jeg kunne kalibrere halsen til ensartet holdekraft uden at gøre den skæv med en ekspander kugle, men kun hvis halsen har ensartet godstykkelse.
Så istedet for selv at erfare dette, ville jeg springe indkøbet af rundløbsmåledimsen over, og gå direkte efter at løse problemet. Hvis det alligevel ender med neck turning, kan jeg jo lige så godt starte med neck turning, ikke ?
M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
Hilsen Lasse
... Buy the best and cry once.
Svar: 408
Tråde: 0
Tilmeldt: Nov 2006
Respekt:
0
Hej Lasse
Jeg vil foreslå dig at læse denne tråd på 6mm Br http://forum.accurateshooter.com/index.php?topic=3814361.0 trådstarters filosofi er at finde en krudtlanding der ligger i en såkaldt node og så få ladningen til at gruppere ved at justere COL.
Jeg har en Redding Bushing die til min 7mm-08 AI, det fungerer rigtig godt. Men siden du nu har købt udstyr til neckturning kan du også gøre noget andet for at undgå at expanderen i din die trækker hylstret skævt.
Fjern expanderen fra din die og brug den til at size hylstrene som du plejer. Bagefter kan du bruge din expander eller turning mandrel fra neckturneren til at udvide halsen med. Bruger du din expander mandrel får du nok lige i underkanten med neck tension, turning mandrel lidt mere og bruger du ingen expander så kommer projektilerne til at sidde godt fast...
Check i det hele taget http://www.6mmbr.com/index.html der er et vred af artikler og hylster forberedelse mm. Artiklen om Froggy er værd at læse.
Denne artikel om hylster forberedelse er også værd at læse: http://www.accurateshooter.com/featured/complete-precision-case-prep/]
Mvh.
Anders
Svar: 2.277
Tråde: 0
Tilmeldt: Dec 2005
Respekt:
0
Da du allerede har hylstre, som er fireformet i det kammer og derfor ikke behøver at gøres runde indefra har du ikke brug for expanderen.
Jeg bruger en Redding med løse bushings og har fået drejer/poleret expanderen så den ikke har kontakt med hylsterhalsen, men stadig kan udstøde fænghætterne. Minimal kontakt og arbejde.[ ]
Projektiler.
Din Sauer pibe har så vidt jeg ved stigning 1-9 og du kan derfor snildt bruge 139-142 grains projektiler.
Af nemhed ville jeg starte med Lapuas 139 da de altid er meget ensartede og tilgængelige.
Krudt.
MRP, hvis du kan skaffe det, eller 204. Jeg har selv en ide om at prøve URP, da det pakker rigtigt godt i hylsteret og har givet mig fine resultater i en anden patron.
Fænghætter.
CCI jeg tror ikke de er bedre end så mange andre, men de kan skaffes og så skal du ikke risikere, at skulle skifte på et tidspunkt.
Sættedybde.
Jeg har ikke oplevet, at sættedybden har så stor betydning, som det ofte gøres til. Men visse projektiler er meget følsomme på det område.
Jeg oplever ikke Lapua som sådan.
Trimning af længde og afdrejning af gods.
Jeg skyder så mange Golden Target, at jeg ikke justerer længde(for lange = ud)
Har ikke oplevet noget behov for afdrejning af Hverken Norma eller Lapua hylstre.
Jeg skyder ikke godt nok til at kunne se gevinsten. Og jeg er for doven til det.
MVH Søren
Ifølge rygtet certificeret VIP kunde i Harlev
Redigering; Glemte at nævne det var en redding neck sizer
Ifølge rygtet certificeret VIP kunde i Harlev
Svar: 77
Tråde: 0
Tilmeldt: Mar 2005
Respekt:
0
Hylstre samlet op fra skydebane, fullsized i hornady die. Honady 140gr Match projektil, 78,00 mm, 51 grains SP 12, CCI200 fænghætte.Ladet på Dillon 650 progresive (1 træk=1 patron,400 skud i timen)
4 skuds gruppe på 100 meter=8mm.Der er derfor ikke grund til at sidde og nusse alt for meget med det.
Svar: 4.209
Tråde: 0
Tilmeldt: Feb 2004
Respekt:
2
Min 6,5x55 skyder fint med neck-sizede hylstre (Redding Bushing die)
Jeg full-sizer stort set aldrig mine hylstre til bane-brug (eller "varmint"), nogle af dem har være afskudt maaange gange uden andet end necksizing. mine jagt-bønner bliver full-sizet.
Min riffel kan bedst lide 7 grams Scenar og ca. 43 grains N550 krudt, og COL er 1 mm fra bommene.
Jeg bruger kun min RCBS Competition seater til 6,5 ... den er pærenem at bruge og laver meget præcis isætning..
Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
"Når to deler et ansvar, så er der to procent til hver"
Svar: 1.312
Tråde: 0
Tilmeldt: Oct 2007
Respekt:
0
Hvis man skal købe en redding bushing die hvordan finder man så ud af hvilken bushing man skal købe?
Svar: 3.769
Tråde: 0
Tilmeldt: Sep 2005
Respekt:
13
Tak for de gode tilbagemeldinger allesammen. Der ser ud til at være en stor spændvidde i mulighederne [ ]
Angående valg af bushing, så afhænger den af både det projektil man vil bruge, og godstykkelsen i hylsterhalsene. Og så anbefaler producenterne (selvfølgelig) at have flere bushings omkring det mål man kommer frem til man skal bruge, så man kan vælge præcist den der giver bedst resultat.
Når man har fundet frem til den rette bushing, kan man få en almindelig die drejet til dette mål, og bruge den, så længe man bruger de samme hylstre.
M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
Hilsen Lasse
... Buy the best and cry once.
Svar: 10
Tråde: 0
Tilmeldt: Jan 2013
Respekt:
0
Hvis man vil slippe for bøvlet + spare halvdelen af hvad en Redding die koster, køber man en Forster. De leverer som standard 3 bøsninger med.
Kan anbefale 1967spud.com hvis man er til forster.
Sættet hedder Forster bushing bump sizing die
//--------//
Nr. 2 er den første taber
//--------//
Nr. 2 er den første taber
Svar: 2.277
Tråde: 0
Tilmeldt: Dec 2005
Respekt:
0
Citat:quote:
Originally posted by LasseScout
Tak for de gode tilbagemeldinger allesammen. Der ser ud til at være en stor spændvidde i mulighederne []
Angående valg af bushing, så afhænger den af både det projektil man vil bruge, og godstykkelsen i hylsterhalsene. Og så anbefaler producenterne (selvfølgelig) at have flere bushings omkring det mål man kommer frem til man skal bruge, så man kan vælge præcist den der giver bedst resultat.
Når man har fundet frem til den rette bushing, kan man få en almindelig die drejet til dette mål, og bruge den, så længe man bruger de samme hylstre.
M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
Jeg har lidt forskellige bushings, som nævnt til forskellige projektiler og hylstre.
Jeg sætter dem, så jeg lige præcis ikke kan vride dem med fingrene.
Det giver mindst bevægelse i metallet. Valget af bushing bliver så forskelligt fra projektil til projektil.
Jeg burde finde et enkelt projektil (Lapua fx) og lave en ladning til den. Få styr en tabel og så skyde med den og kun den.
MVH Søren
Ifølge rygtet certificeret VIP kunde i Harlev
Ifølge rygtet certificeret VIP kunde i Harlev
Svar: 1.303
Tråde: 154
Tilmeldt: Jun 2010
Respekt:
6
Hej Lassescout.
Er du kommet videre i din testning og valg af dies ?
Jeg kører med Norma 130grs DL og 1214 skyttekrudt. De kommer ud med 870-890 m/s i den nye pibe (<300 skud) med max ladningen angivet på krudtbeholderen.
Den V0 variation giver en teoretisk vertikal træfforskel på 600m på ca. 13cm (302cm drop ved 870 m/s; 289cm drop ved 890 m/s).
På de længere distancer er den variationen i hastighed et problem, så jeg vil prøve at fokusere på hylsterbehandling.
Eksperimenterer med:
1. Udglødning. Har droppet vandbadet, bruger tang til at holde hylsteret. På denne måde kan jeg få den synlige farveændring og mere bevægefrihed for et homogent resultat rundt om hals og skulder. Quencher hylsteret i vand til sidst.
2. Har købt RCBS udstyret til rejfning af ildhullet på indersiden af hylsteret for at sikre ens antænding fra hylster til hylster.
3. Har lige investeret i en tumbler for at få renset ydersiden af halsen ordentligt for det voksagtige snask som ikke gik af ved vask, og sikre at hylsteret også renses en smule indvendigt.
4. Nye Dies, Lyman Deluxe Die set. Så får vi at se om det bringer tingene i rigtige retning. Har prøvet at neck size hhv. hele halsen, 2/3 op og kun halvdelen af halsen ud fra ideen om at den u-sixede del af skulder og hals vil hjælpe med centrering, og det mindskede hold på projektilet kan skabe mindre variation.
Præcisionen på 100m er bevaret, men jeg mangler dommen fra kronografen, om spredningen af hastigheden er blevet mindre.
Patroner hvor der var ekstra modstand ifm isætning af projektil sorteres fra, og næste trin er, at veje hylstre for at se hvor stor variationen egentligt er og evt prøve hylstersortering og teste om det mindsker extreme spread for V0.
Mvh Pete
Svar: 3.769
Tråde: 0
Tilmeldt: Sep 2005
Respekt:
13
Jeg må tilstå, at jeg fik lidt for travlt med andre ting, så jeg har ikke fået brugt nok tid på at præcisionsoptimere 6,5´eren. Skulle lige have jagtprojektiler til at gå godt i .308´eren. Har dog købt et RCBS competition die set jeg faldt over hos Østjysk og fik til en ok pris. Så har jeg skiftet sigtekikkert og skæfte på baneriflen, og det skal jo også nivelleres ind og testes. Men det er stadig Golden Target der ryger gennem 6,5´eren når jeg er på banen [^].
M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
Hilsen Lasse
... Buy the best and cry once.
Svar: 3.056
Tråde: 0
Tilmeldt: May 2005
Respekt:
0
Hej Lasse, noget nyt med hensyn til ladninger til din 6,5'er...?
I min STR har jeg indtil nu brugt 139 Grs Scenar ovenpå MRP krudt... I aftes var jeg lige ude at prøve hvordan riflen håndtere Norma's Golden Target ammo. Jeg er ikke sikker på at jeg gider at rulle ammo til den riffel mere selv....!!![ ] Skød et par grupper, først med Scenar-patronerne ( der som sædvanligt skød perfekt) og derefter med Golden Target. Jeg må sige at de GT'er skyder fremragende i min kanon. Jeg havde kun mulighed for at teste på 100 meter, men hullet voksede kun en anelse mellem hvert skud. Det var virkeligt et tilfælde af " hul i hul " [:p][:p][ ] Tror sgu at den står på Norma GT fremover. Min søn afprøvede dem også i hans STR, med samme resultat.[ ]
Hilsen Ulrik
Hilsen Ulrik
Svar: 3.769
Tråde: 0
Tilmeldt: Sep 2005
Respekt:
13
Ja, det er jo det, GT går bare godt i den riffel. Men dem får man heller ikke længere forærende, og hylstrene hober sig op.
Så jeg er da kommet så langt at jeg har købt 1.000 stk. Lapua ScenarL på 136 grains. For at komme i gang har jeg lige ladt en lille stak med 47 grains MRP over en CCI 250 LRM fænghætte. De går tåleligt, men ikke prangende og der er ret stor spredning i udgangshastigheden. Det var for resten den patron jeg brugte på Hindsholm.
Så næste punkt bliver at lave en ladder test hvor jeg lader en række patroner med jævnt stigende ladning, f.eks. fra 46-48 grains i spring på 0,3 grains. Så må vi se om jeg kan finde et sweet spot hvor patronen er mindst følsom for variationer i krudtmængden. Rom blev jo ikke brygget på én dag [^]
Hvor meget MRP hælder du i under den Scenar på 139 grains?
Hilsen Lasse
Regulering er jagt!
Hilsen Lasse
... Buy the best and cry once.
|