Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resultater fra weekendens tur til Sverige
#1
[Image: Keiler1070127.jpg?t=1170083106]

Vi var to fra konsortiet, som fredag tog af sted på weekendtur til vores revir nær Kalmar. Planen var, at vi skulle gå efter ræv, svin og derud over have checket op på vores fodermaskiner. Jeg skulle samtidig gerne have indviet min nye 9,3x62. Det tydede godt, allerede på turen derop, det sneede let og temperaturen var under frysepunktet. Desværre tog turen derfor også længere end forventet.

Vi ankom kl. 21 og en halv time senere sad jeg i tårnet ved en af foderpladserne [Big Grin] Det var halvmåne, men frostklart og de efterhånden 15 cm sne gjorde at hele landskabet lyste op, -det fås ikke bedre. Allerede efter 10 min kom en skygge frem af de tætte graner, en stor gris. Jeg kunne tydeligt se den i den i håndkikkerten, men havde kun Aimpoint på riflen og havde derfor svært ved at se den mod de mørke graner. Efter at have skiftet mellem håndkikkert og forsøgt at tage sigte, kom den heldigvis længere ud på pladsen og helt ind under fodermaskinen. Her stod den i fuld silhuet og det var en smal sag at placere en god kugle på 50m. Jeg fik tidligere anbefalet at prøve Normas Oryx kugler og jeg må erkende at jeg er positivt overrasket. Grisen, som senere viste sig at være en pæn keiler, væltede omkuld hvor den blev skudt med den 18,5g kugle. Kuglen er gået gennem bladet på den ene side og direkte ud lige bag bladet på den anden side, -altså et fint gennemskud [8D]

Keileren vejede 110 kg og tandlængden er ca 15-17cm

[Image: Keiler070127.jpg?t=1170083149]

[Image: Skudhul070127.jpg?t=1170083181]

Dagen efter var vi ude i høj sol og fodre og kigge efter spor. Det er meget let at vurdere vildtet på sporene, når det lige har sneet. Pludselig dukker en ræv frem ca. 150 m ude i en lysning. Den fik også en hilsen fra 9,3´eren med en Oryx kugle. Kuglen lavede kun et minimalt udgangshul.

[Image: Rv070127.jpg?t=1170083215]

-alt i alt, en super god weekend

/RAW
Svar
#2
flotte billeder og skøn tekst

Godt man ikke bliver misundlig [Big Grin]

Mvh Bo
Svar
#3
Hej Raw

Tillykke med det flotte resultat[Big Grin][Big Grin][Big Grin]
Once you've been amongst them, there is no such thing as too much gun.
Svar
#4
Tillykke med det. Det lyder som en god oplevelse. Der sad da en 56 mm Zeiss på din Sauer. Hvad er der sket med den, den havde du nok været glad for til grisen [Wink].

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.
Svar
#5
Det er en af de oplevelser man kan drives af i rigtig laaaaang tid, -måneskin i frostklart vejr, masser af grissespor og forventningerne helt oppe i skyhøjde. Når det så lykkes.... [:p]

Vi så faktisk svin to gange mere. Lørdag morgen, en større gris, men uden mulighed for skud. Lørdag nat, 6 svin (40 - 50 kg), men min makker mente ikke at der var skudchance.

Det er rigtigt ujensen, jeg har stadig den gode gamle Zeiss og som resultat af min "erfaring" i Sverige bliver den faktisk monteret i denne uge [^]

Zeiss´en sidder nu på min 7mmRemMag, men hertil har jeg anskaffet mig en Leupold 8,5-25x50 til de lidt længere skud [Big Grin]

/RAW
Svar
#6
Hej RAW..

Tillykke med tur til Sverige...du har en pæn vildt Boar der...
stor weekend og post..ja [Wink]

Mvh..Eric
Soldt all my guns...I'm entering priesthood..:-))
Svar
#7
Flot og s*ide misundelig....
Ja Aimpoint er ikke lige førstevalget til denne type af øvelse...[^]
Skulle have været af sted også sidste weekend - men skulle på kurus...

De skød 2 svin i området ved Halmstad.
En med luftbøsse 6,5-55 - og en med 358NM [Wink]
Sørrelse.... ca 45 kg brækket.

[Image: topp_vinter.gif]
Svar
#8
Så er svinet ordnet. Der blev ca 50 kg kød. Skindet var ret flot og er sendt til garvning i sverige. Dog var der enkelte mærker fra slåskampe, så måske der går en mere i samme område [:p] Tænderne målte 17,6 cm [Smile]

Det viste sig at kuglen var gået direkte igennem bladet incl. knogler og ribben på den ene side af dyret og gennem ribbenene på den anden side, -uden at bøje af ifht. den vinkel jeg skød fra.

[Image: RAW007.jpg?t=1170662703]

Nu går jeg og venter på at komme afsted igen

/RAW
Svar
#9
Så kom jeg endelig afsted igen, -det arbejde tager alt for meget af ens fritid [:o)] Det blev da også kun til en enkelt aften denne gang (igår). Desværre var månen ikke rigtig fremme, men tilgengæld begyndte det at sne sidst på eftermiddagen, så der var hvidt underlag. Af erfaring fra sidst er Zeiss´en 3-12x56 blevet monteret og den fungerer upåklageligt. Vores etablerede svinepladser fungerer efterhånden rigtig godt og der er daglig aktivitet af svin. kl 20.30 kommer 4 årsgrise frem og jeg har med det samme mulighed for skud. Efter skuddet løber de 3 grise lidt frem og tilbage mellem hinanden. Hvis det ikke havde været så mørkt og der havde været så mange sten/buske, havde jeg haft mulighed for endnu én. Jeg skød med 9,3x62 18,5gr Norma ORYX og der var perfekt gennemskud.

[Image: Picture005.jpg?t=1176155355]
Det lader til at der er godt held med den nye svine-riffel [8D]

Er der andre herinde, som har erfaring med svinejagt? Ikke bare selve jagten, men også etablering af pladser, bygning af tårne osv. Jeg mener at hvis man selv har lavet forarbejdet, giver det jagten en ekstra dimmension og ekstra tilfredshed når det lykkedes [Big Grin]

/RAW
Svar
#10
Jeg har INGEN erfaring med svin, ENDNU, og spørger derfor;
Er det almindeligt at etablere "foder"pladser og bygge tårne i nærheden, for senere at skyde på pladsen ????
Fine billeder, og god tekst. Tillykke med resultatet.

Men jeg har gode erfaringer med 9,3x62 og det "lidt" større vildt.
Dåvildtet kan ikke lide 18,3 g Lapua Mega. Ingen kødødelæggelse.
Mogens Nielsen.
Svar
#11
Citat:quote:

Originally posted by mons
Er det almindeligt at etablere "foder"pladser og bygge tårne i nærheden, for senere at skyde på pladsen ????


Det er almindeligt, accepteret og vel nok den mest udbredte måde at jage vildsvin på i Sverige.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.


Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Svar
#12
Citat:quote:

Er det almindeligt at etablere "foder"pladser og bygge tårne i nærheden, for senere at skyde på pladsen ????


Hvis du spørger mig, er det den eneste måde hvorpå man kan lave ordentlig selektiv afskydning af vildsvin og dermed sikre sig en sund bestand og et fornuftigt udbytte.

Derfor efterlyser jeg andre med erfaringer, som jeg kan dele mine med og måske blive klogere og endnu bedre [:p]

/RAW
Svar
#13
Hej
Her et par billeder fra et skydetårn i Sverige med det formål, at skyde svin på forskellige tidspunkter af døgnet - bemærk de blå dunke[Wink]

[Image: Kongsberg%2002.10.2004%20116.jpg]

[Image: Kongsberg%2002.10.2004%20118.jpg]

[Image: topp_vinter.gif]
Svar
#14
Hejsa

Jeg er netop kommet med i et konsortie i Sverige hvor der skulle være en voksende bestand af vildsvin. Der er dog ikke etableret nogle foderpladser, men der er bestemte stedet, hvor de holder til. Der står allerede tårne.

Til sommer tror jeg, at jeg vil indrette nogle foderpladser, men hvordan indretter du sådan en foderplads og hvad fodres der med?

Iøvrigt (nu du skyder vildsvin i Sverige), jeg har hørt noget om, at man bør lade kødet teste for trikiner? Er det en hvilken som helst dyrlæge, der kan hjælpe med det eller?

Endelig er der nogen, der har en beskrivelse af, hvordan sådan en fætter brækkes og forlægges? (Jeg har brækket en del råvildt, men sådan en gris virker umiddelbart som en stor opgave [Smile])

Mvh.
Anders
Svar
#15
hej ashv

Mht. foderpladserne bruger vi 3 granrafter, som bindes sammen i toppen, rejses og benene sømmes sammen med brædder. I toppen fastgøres en kæde med et hjul. På det ene ben monteres et spil med vire. Viren trækkes op omkring hjulet og ned til midten af en "overligger". På enderne under overliggeren er der fastgjort kæder som ligeledes er fastgjort på hver side af en plasttønde med en Accufeeder monteret i bunden. Dette system gør det muligt at sænke tønden til nem opfyldning og hæve den til "spreder-stilling". Se systemet herunder:

[Image: Picture002.jpg?t=1201946475]

[Image: Fodertnde.jpg?t=1201946526]

I tønderne fyldes majs, da disse ikke klumper så meget og er lettest for svinene at få op. der kan også suppleres med ærter, hvede, havre osv. På pladsen under tønden lægges halm ud, dels for at danne lys baggrund (til natjagten) og dels for at foderet falder ned i halmen og dermed væk fra fulge. Fodertiden stilles af samme årsag til ca. 1 time efter solnedgang. Foderpladsen kan suppleres med gammelt brød, madrester, æbler, roer osv. det vigtigste er at der er foder hver gang der kommer svin forbi og helst flere slags.

I en afstand af ca. 30-50m stilles tårnet, hvorfra der skydes. Det skal helst være lukket, for kulde og fært.

På benene (samt nærstående træer) smøres trætjære (IKKE syntetisk), 0 - 60cm højde. som svinene gnubber i pelsen for at fjerne utøj. Erfaringen viser at dette tiltrækker lige så meget som foderet i sig selv. Bemærk hvordan der er trampet op rundt om dette træ og der har været en stor herre forbi og bidt dér hvor der er smurt tjære [:p]

[Image: Trmedtjre.jpg?t=1201946653]

Mht. Trikiner: Det er en god idé at teste skudte svin for trikiner. Dette kan gøres ved nærmeste veterinære myndigheder, som du selv kan søge efter. Det skal dog siges at trikiner er meget lidt udbredt og hvis man skulle nedlægge et dyr med trikiner er der ikke tvivl når man skærer i kødet (som væsker med en hvid substans). Desuden dør trikiner i fryseren efter 14 dage eller ved opvarmning til over 70 grader C.

Mht. brækningen af svin, gør jeg det ved at starte med at hænge den op i bagbenene, skære et lille hul i bugen lige bag det sted hvor ribbenene samles. Derefter skærer/saver jeg ribbenene op. Åbner bugen fra startstedet og op mellem bagbenene (pas på tarme og hvis det er en han, så skær langt uden om dillerfrederikken [:o)]). Skær rø... ud på den og dreefter kan samtlige indvolde afmonteres oppefra. Til sidst skæres op langs halsen, hvor spiserør, luftrør og tunge fjernes, -mindst lige så let som at brække et rådyr, når man har det i en ordentlig arbejdshøjde [Wink]

[Image: IMG_0369.jpg?t=1201948761]

Forrige uge skød vi et svin på ca. 150kg og der måtte ovenstående procedure dog udføres med svinet liggende, da vi ellers ikke kunne få det ud af skoven [xx(]

God fornøjelse og lad os høre når I kommer igang.

/RAW
Svar
#16
Ikke spor misundelig

rekylling
Svar
#17
Hej RAW

Super beskrivelse, mange tak skal du have.

Især tricket med at smøre noget tjære op synes jo som en nem måde at komme igang på [Smile]

Jeg kom desværre ikke afsted her i vinters (arbejdsramt [Sad!]), men jeg håber da at kigge derover om to ugers tid og der er etableret en enkelt foderplads, men den er ikke lige så fornem som beskrevet her.

Anyway, jeg tror vi må gå igang til sommer og få etableret et par foderpladser at jage på [Smile]

Mvh.
Anders
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: